неделя, 24 април 2016 г.

Майонеза за разделно хранене

1 жълтък
сок от половин лимон (може и по-малко, ако не обичате твърде кисел вкус)
60-70 мл олио или зехтин

В тесен и по-висок съд се слагат жълтъка и сока от изцедения лимон. С пасатор сместа се разбива много добре (около минута), като пасатора не трябва да се отлепва от дъното на съда. Без да се прекъсва пасирането, се прибавя зехтина (олиото) на много тънка струйка. Разбива се още около минута и леко пасаторът се издърпва нагоре. Ако майонезата е рядка, пасаторът се допира отново до дъното и се добавя още от мазнината. Отново се издърпва бавно нагоре. Прибавя се сол.
По желание майонезата може да се овкуси с подправки според предпочитанията – чесън на прах, черен пипер, горчица или друго.

Няма коментари:

Публикуване на коментар